Bier brouwen voor beginners, is dat lastig?

Zelf bier brouwen lijkt een hele uitdaging. Toch is het, met de juiste apparatuur en ingrediënten helemaal niet zo lastig. Hieronder lees je wat je allemaal nodig hebt en wat je precies moet doen voor het brouwen van je eigen biertje, zodat je goed voorbereid bent wanneer je voor het eerst zelf bier brouwt.


Wat heb je allemaal nodig?

Allereerst de ingrediënten die nodig zijn voor het brouwen van bier. Naast water gebruik je mout, hop en gist. Let bij het kopen van mout op de uiteindelijke smaak die je voor jouw biertje wilt. Let bij het kopen van gist op het type bier dat je wilt gaan brouwen. Voor o.a. pils en lagers heb je ondergist nodig, maar voor speciaalbier is bovengist vaak de standaard. Wat apparatuur betreft is het lijstje wat uitgebreider, een deel hiervan heb je waarschijnlijk al thuis en sommige bier-specifieke apparatuur moet je misschien nog aanschaffen. Allereerst heb je een schrootmolen nodig, om de mout te malen. Daarnaast heb je nodig: grote pannen of ketels (normaal gesproken zou een inhoud van zo’n 10 liter genoeg moeten zijn), roerspaan, timer, thermometer, vergiet of zeef en een gistingsvat met waterslot. Meer ervaren brouwers raden aan om een hydrometer aan te schaffen om het soortelijk gewicht, of dichtheid van de vloeistof te kunnen meten. Tot slot heb je iets nodig om je zelfgemaakte bier in te doen zodra het klaar is. Hiervoor kun je bijvoorbeeld beugelflessen gebruiken, die zijn gemakkelijk te hersluiten. Om het jezelf makkelijk te maken kun je ook eens zoeken naar verschillende starterspakketten voor beginnende bierbrouwers, die deze benodigdheden bevatten.


Wat moet je doen?

Het proces van bierbrouwen kan worden samengevat in zes stappen. Allereerst moet de mout gemalen worden. Dit proces heet schroten en hiervoor gebruik je de schrootmolen. Je kunt de mout ook geschroot kopen, zodat je geen schrootmolen hoeft aan te schaffen. Na het schroten moet er gemaischt worden. Door warm water toe te voegen aan de mout, wordt het zetmeel omgezet in suikers. Daarna filter je het water van de granen. Vervolgens wordt dit water één tot anderhalf uur gekookt, waarbij de smaak van het bier wordt bepaald. Als laatst wordt de vloeistof gekoeld en gaat het de vergistingsemmer in. Het is belangrijk dat de vergistingsemmer een constante temperatuur behoudt. Na zo’n 2 tot 4 weken is het bier klaar.