Hoe kun je zelf bier brouwen?

Zelf bier brouwen wordt steeds populairder. Pakketten of kits om zelf je biertje te maken zijn tegenwoordig op veel plekken te koop. Vraag je je nu af of jij ook zelf je bier kan maken en hoeveel tijd dit kost? Lees dan hieronder verder.


Zelf bier brouwen in 6 stappen

Het brouwen van bier is niet moeilijk maar vergt wel tijd en geduld. In zes simpele stappen komt jouw eigen biertje tot leven. Allereerst begin je met het uitkiezen van de mout, een basis ingrediënten van bier. Mout is een reeds ontkiemd en gedroogd graan. Mout bevat veel enzymen (eiwitten), die ervoor zorgen dat het zetmeel wordt omgezet in suikers. Om dit zetmeel vrij te krijgen moet de mout eerst gemalen worden. Dit proces is de eerste stap richting het perfecte biertje en heet schroten.
De tweede stap in het proces heet maischen. Hierbij wordt het zetmeel omgezet in suiker, wat later weer deels wordt omgezet in gist. Dit wordt in gang gezet door mout te mengen met warm water. Door te verwarmen tussen de 60 á 65 graden ontstaan suikers die vergist kunnen worden. Verwarmen tussen de 70 en 75 graden verwekt ongistbare suikers, die smaak geeft aan het bier. Voor de derde stap moeten de granen (bostel) gescheiden worden van het water (wort). Dit kan je doen door gebruik te maken van een filter. Spoel de bostel nogmaals met heet water (80 tot 100 graden) om restsuikers uit de granen te halen.  Stap vier draait om het koken van de wort voor zo’n 60 tot 90 minuten. Hierbij wordt de smaak van het bier bepaald. Het afkoelen is stap vijf, de temperatuur moet worden teruggebracht naar zo’n 20 graden. De gekoelde wort kan daarna in een vergistingsemmer. Zet de vergistingsemmer in een ruimte met een constante temperatuur, het liefst tussen de 18 en 23 graden. Vergisting duurt gemiddeld twee weken, maar kan voor zwaardere bieren oplopen tot 4 weken.


Waar moet je op letten?

Let allereerst bij het kiezen van de mout op de beoogde smaak en fijnheid. De smaak van mout kan je proeven door erop te kauwen. Hoe fijn de mout wordt gemalen bepaalt uiteindelijk de smaak en kwaliteit. Ga hygiënisch te werk, in het bijzonder bij het afkoelen van de wort (stap vijf) omdat het onder de 60 graden extra gevoelig is voor bacteriën.